تهدید جدی صادرات گاز ایران، بازار عراق از دست می رود؟
به گزارش وبلاگ نشر، اگر این معادله را کنار سایر اتفاقات بازار گاز منطقه قرلر دهیم متوجه می شویم که بازار صادرات گاز ایران با تهدید جدی روبرو شده است.
روسیه چندی پیش بازار گاز پاکستان را از دست ایران خارج کرد و با وجود آنکه ایران از سال 1990 میلادی خط لوله صلح را برای انتقال گاز ایران تا مرز پاکستان کشیده است، این کشور قراردادهای واردات گاز خود را به صورت بلندمدت با روسیه و ترکمنستان امضا کرد.
از سویی با کشف یک میدان گازی عظیم در دریای سیاه ترکیه، ممکن است ترکیه هم در آینده نه چندان دور از واردات گاز ایران، بی نیاز گردد.
این در حالی است که بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران چندی پیش در مجلس گفت که برای نگهداری ظرفیت فعلی فراوری گاز نیاز به 50 میلیارد دلار سرمایه گذاری است و حالا با وجود تحریم عملا تهیه چنان رقم بالای سرمایه گذاری در صنعت گاز سخت و حتی غیرممکن است.
محمدعلی خطیبی، نماینده سابق ایران در اوپک در این باره به وبلاگ نشر شرح می دهد: فراوری نفت و در نتیجه گاز عراق بسیار بیشتر از ماست اما در زمینه ذخایر گازی، ما در جهان اول هستیم و عراق در مرتبه های بعدی ما واقع شده است. گرچه موضوع سرمایه گذاری در صنعت گاز ایران یک چالش بسیار جدی برای فراوری و صادرات گاز ایران است.
خطیبی ادامه می دهد: البته باید این نکته را در نظر بگیریم که عراق در مرحله سازندگی کشورش است و به جز آن مشکل جنگ و تحریم را هم دارد و در مرحله سازندگی، به گاز ایران بسیار نیاز دارد. به جز این مشکل عظیم عراق قطع برق است و عراقی ها از 24 ساعت حدودا 10 ساعت برق دارند و بسیاری از شهرها را اصلا لوله کشی نکرده اند و برای به کار انداختن نیروگاه های برق به گاز نیاز مبرم دارند.
نماینده سابق ایران تاکید می نماید: اگر به هر علتی فراوری نفت عراق کاهش پیدا کند، دخایر گاز هم کم می گردد اما تا زمانی که این فراوری وجود داشته باشد گاز همراه با آن افزایش دارد اما ایران تنها در صورتی بازار را از دست می دهد که عراق کشوری را جایگرین ما کند.
او ادامه می دهد: البته صادرات گاز با خط لوله است و به همین علت ماهیت قرارداد، بلند مدت است و در صورتی که عراق از قرارداد خود تمکین نکند باید به ما خسارت دهد. به همین علت است که حتی با وجود تحریم ، اروپا و روسیه هم تبادلات گازی خود را قطع نکرده اند.
با وجود این برای صادرات گاز ایران به عراق یک چالش دیگر هم وجود دارد و آن این است که درخواست عراق برای واردات ساده تر و کم هزینه تر گاز مایع می تواند این کشور را به سمت بازار دیگری سوق دهد چرا که ایران در زمینه صادرات گاز مایع قدم خاصی برنداشته است.
مجموع این اتفاقات آینده صادرات گازی ایران را در هاله ای از ابهام و نگرانی فرو می برد.
برای مطالعه بیشتر در این باره، گزارش چین و روسیه برندگان تحریم نفت را از سایت وبلاگ نشر بخوانید.
منبع: تجارت نیوز