چالش مومو نباید در رسانه ها مطرح می شد ، رفتارهای پیش زمینه ای، عامل بروز خودکشی

به گزارش وبلاگ نشر، چالش مومو. این موضوعی است که در انبوه مسائل مربوط به تحصیل مجازی دانش آموزان به یک مسئله اساسی تبدیل شده است.

چالش مومو نباید در رسانه ها مطرح می شد ، رفتارهای پیش زمینه ای، عامل بروز خودکشی

به گزارش وبلاگ نشر ، اکنون بخش زیادی از دانش آموزان کشور به دلیل شرایط خاص حاکم بر جامعه که متاثر از شیوع ویروس کرونا است باید به صورت آنلاین در کلاس های درس حاضر شوند که این دسترسی به اینترنت موقعیت های خطرناکی را برای حضور آنها در محیط های مضر و منفی فراهم نموده است. اکنون پدیده چالش مومو یکی از این خطرات بالقوه است. چالش مومو در واقع نمایه یک زن وحشتناک با چشم هایی از حدقه درآمده و دهانی گشاد است که در صفحه مجازی و اپلیکیشن واتساپ ظاهر می شود و پیغام هایی خطرناک و تهدیدآمیز برای افراد می فرستد. این پیغام ها بر روی ذهن و روان دانش آموزان و بچه ها و نوجوانان و در کل افراد کم سن و سال بیشتر موجب به وجود آمدن آسیب های روانی می شود. در بعضی از موارد این چالش مومو منجر به خودکشی نیز می شود.

دکتر عزیزالله تاجیک اسماعیلی روان شناس و عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی در این رابطه به وبلاگ نشر گفت: بچه ها و نوجوانان در سنی قرار دارند که نسبت به پیغام هایی که دریافت می نمایند حساسیت خاصی از خود نشان می دهند. این چالش می تواند برای او ایجاد ترس و وحشت کند. همین الان گزارش های متعددی در رابطه با چالش مومو به گوش می رسد، چالشی که در آن پیغام های ترسناکی به دانش آموزان می رسد. بعضی از این پیغام ها تهدید نماینده است.

اسماعیلی عنوان نمود: می توان چالش مومو را در ارتباط با با شرایط روانی محدوده سنی و میزان تحمل بچه ها آنالیز کرد. این موضوع به شدت نگران نماینده است. بچه ها و نوجوانان امروز به دلیل شرایط حاکم بر جامعه و شرایط جدید آموزشی باید به فضای مجازی دسترسی داشته باشند. در این دسترسی قطعا بسیاری از این دانش آموزان به سراغ بعضی از سایت ها می فرایند و طی این فرآیند در معرض تاثیرات متعددی قرار می گیرند.

این روان شناس اضافه نمود: با توجه به بهداشت روانی بچه ها و تهدیدی که صورت می گیرد حتما باید اقداماتی وجود داشته باشد. دوره سنی این افراد دوره ای است که ترس و وحشت آنها را آسیب پذیرتر می نماید. دانش آموزان افراد بالغی نیستند که یک پیغام مبتنی بر وحشت برای آنها تبدیل به وحشت شود.

عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی ادامه داد: نکته بسیار مهم دیگر در رابطه با چالش مومو این است که اصولا وقتی چنین پدیده ای رخ می دهد ممکن است تبدیل به اپیدمی شود. این نکته بسیار قابل توجه است و این شرایط برمی شود که ما چه نوع سیاست رسانه ای در رابطه با نشر اخبار مربوط به این حادثه را در پیش می گیریم.

اسماعیلی اذعان داشت: گاهی اوقات انتشار یک خبر ممکن است شیوع یک رفتار پرخطر در جامعه را رقم بزند؛ همانند کودک جنوبی که گفته می شود به دلیل دسترسی نداشتن به گوشی همراه خودکشی نموده است. نشر این دست از اخبار می تواند این شرایط را به وجود بیاورد که آمار خودکشی بالا برود. در واقع رفتار مبتنی بر یادگیری مشاهده ای اتفاق می افتد. این اثری است که رسانه ها ایجاد می نمایند و در واقع یکی از نقش هایی است که ایفا می نمایند. آنها خواسته و ناخواسته الگوسازی می نمایند و رفتارهایی را شکل می دهند.

این روان شناس تاکید نمود: پرداختن به موضوع چالش مومو در فضای رسانه ای با بی احتیاطی انجام شده است و می تواند به یک چالش هیجان خواهی تبدیل شود. این خودش می تواند منجر به این شود که رفتن به چالش مومو را رقم بزند. از این جهت ما در معرض شرایطی هستیم که ممکن است منجر به این شود که خواسته و ناخواسته با یک مسئله اجتماعی روبرو شویم، مسئله ای که حافظ درباره آن می گوید از آن سازند محفل ها.

استاد دانشگاه خوارزمی یادآور شد: اکنون درباره این موضوع در کوچه و خیابان صحبت می شود و درباره آن بحث می نمایند. شرایطی که گفتم منجر به این می شود که بچه ها و نوجوانان کنجکاو شوند و به سراغ چیزی به نام چالش مومو بفرایند و به این ترتیب شیوع مشکل بیشتر و بیشتر خواهد شد. باید به این مسائل دقت زیادی شود.

وی گفت: اقداماتی مثل خودکشی یک سری عوامل زمینه ای دارد و یک سری عوامل ظاهر نماینده و بروز نماینده. در واقع این عوامل زمینه ای هستند که روشن می شوند. در بعضی از خانواده ها اگر پیغام های حادتر از این هم ارسال شود فرد تحمل بالایی دارد و این تهدید برای او تبدیل به تفریح می شود.

اسماعیلی در ادامه گفت: ولی وقتی افراد دارای زمینه روانی باشند و فشارهای اجتماعی، مالی و ... را تحمل نمایند و به عبارت دیگر در سستی نظام ارزش های رفتاری خانواده رشد پیدا نموده باشند و البتهالگوها و شیوه های تربیتی خانواده طوری باشد که چارچوب ها و ساختار شخصیتی ضعیفی در بچه ها ایجاد کند آنگاه چالشی مثل مومو می تواند باعث ایجاد عوامل زمینه ای خودکشی شود.

این روان شناس گفت: حالا در اینجا نقش عواملی همچون چالش مومو می تواند شدت دهنده آن شرایط باشد. در واقع این چالش یک محرک کلیدی به شمار می رود که موجب بروز یک رفتار می شود.

اسماعیلی بیان داشت: از بین رفتن چالش مومو و یا کمرنگ شدن آن به عهده رسانه هاست. رسانه ها اگر طرح موضوع را به درستی انجام بدهند آنگاه زمینه حذف تدریجی چالش به وجود می آید. بعضی از رسانه ها چون دنبال به اصطلاح مشتری و کلیک هستند هر خبری را منتشر می نمایند غافل از اینکه ما چیزی به نام رسالت مطبوعاتی داریم. چگونگی طرح موضوع بسیار مهم است.

اسماعیلی در خاتمه گفت: خانواده ها و به خصوص نوجوانان باید مراقب تحریک هیجانی موجود در فضای مجازی باشند. باید آموزش های لازم در اینباره داده شود تا این دوره بگذرد. باید ببینم که آیا استراتژی و راهبرد خاصی برای مقابله با این پدیده وجود دارد یا خیر. ما در ماجرای خودکشی دانش آموز بوشهری نیز گفتیم که انتشار این اخبار می تواند اثرات منفی روان شناختی داشته باشد. در این موقعیت همه گیر شدن چالش مومو رسالت حرفه ای خبرنگاری می تواند تاثیر خوب و بازدارنده ای داشته باشد.

هیلدا حسینی خواه / وبلاگ نشر

منبع: جام جم آنلاین

به "چالش مومو نباید در رسانه ها مطرح می شد ، رفتارهای پیش زمینه ای، عامل بروز خودکشی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چالش مومو نباید در رسانه ها مطرح می شد ، رفتارهای پیش زمینه ای، عامل بروز خودکشی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید