راهکارهایی برای کنترل فشارخون بالا
به گزارش وبلاگ نشر، بیماری فشارخون بالا بی سر و صدا پیشرفت می نماید و عوارض خود را ایجاد می نماید. مشکلاتی که در پی این بیماری به وجود می آید متنوع است و مهم ترین آنها شامل سکته قلبی، سکته مغزی، نارسایی قلبی، نارسایی کلیوی، آنوریسم(اتساع عروقی) و تخریب شبکه چشم است.
به گزارش ایسنا، برای اینکه خون در سرخ رگ ها جریان پیدا کند و موادغذایی را به اعضای مختلف بدن برساند، احتیاج به نیرویی دارد که خون را به گردش درآورد. این نیرو فشار خون نامیده می گردد. انقباض و انبساط عضلات قلب و سرخ رگ ها این نیرو را ایجاد می نماید. فشارخون یعنی فشاری که از طرف خون به دیواره داخلی رگ های بدن وارد می گردد. اگر دیواره سرخ رگ ها به علت رسوب چربی توانایی انقباض و انبساط خود را از دست دهند فشار خون افزایش می یابد.
وقتی می گوییم کسی فشارخون بالا دارد یا به بیماری فشارخون بالا مبتلا است منظور این است که شخص دچار افزایش فشارخون سرخ رگی شده است. در این شرایط قلب نیز باید با شدت و قدرت بیشتری فعالیت کند. از نظر علمی عبارت پرفشاری خون یا فشارخون بالا مناسب تر از فشارخون است. به علت اینکه همه انسان ها باید فشارخون عادی داشته باشند تا خون بتواند در رگ ها گردش عادی خود را انجام دهد.
نکته مهم این است که باید مصرف نمک در غذا محدود گردد. اندازه مصرف نمک روزانه در بیماران باید کمتر از 2.3 گرم باشد. البته کاهش این اندازه به کمتر از 1.5 گرم در روز اثربخشی بهتری برای کنترل فشارخون دارد. حذف نمکدان از سفره لازم است و می توان برای بهتر کردن طعم غذا به جای نمک از چاشنی ها و ادویه ها، آویشن، گلپر، نعناع خشک، کنجد، لیموترش تازه و... جایگزین خوبی برای نمک هستند. از طرفی باید خوردن تنقلات شور مثل چیپس، انواع پفک، خیارشور و... خودداری کرد.
خوردن پتاسیم به کنترل فشارخون یاری می نماید. تامین پتاسیم را می توان با خوردن موز، آناناس، زردآلو، سیر، کلم بروکلی، هلو، انگور، آلو، کدوسبز، قارچ، گوجه فرنگی و انواع سبزی و حبوبات انجام داد. بعلاوه محصولات لبنی (شیر، ماست، پنیر) کلسیم و ویتامین های فراوانی دارد. خوردن مواد لبنی کم چرب نیز همیشه توصیه می گردد.
از سوی دیگر حبوبات هم سرشار از فیبرهای محلول در آب هستند و استفاده از آنها می تواند به کاهش فشارخون یاری کند. حبوبات منبع تامین کننده پروتئین مورد احتیاج به حساب می آیند. بعلاوه در بین انواع گوشت ها، ماهی برترین انتخاب برای مصرف است زیرا چربی ماهی نه تنها عوارض قلبی- عروقی ندارد بلکه به سلامت قلب هم یاری می نماید.
نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه و نوشابه ها فشار خون را افزایش می دهند و باید در حد اعتدال مصرف شوند. می توانید به جای آنها از انواع چای و دم کردنی های گیاهی یا دوغ بدون نمک بهره ببرید.
بنابر اعلام دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، کره، خامه، سس، مارگارین، دنبه، چربی های هیدروژنه و روغن های جامد باید از برنامه غذایی کنار گذاشته گردد. به جای آنها استفاده از روغن زیتون یا دیگر انواع روغن های گیاهی مایع و روغن ماهی پیشنهاد می گردد. اضافه کردن مغزها و دانه های گیاهی مثل گردو به برنامه غذایی توصیه می گردد.
منبع: فرارو