همه چیز راجع به فشار خون بالا در بچه ها
به گزارش وبلاگ نشر، فشار خون بالا در بچه ها می تواند دلایلی مشابه فشار خون بالا در بزرگسالان داشته باشد، مانند چاقی، مصرف زیاد نمک و یا نداشتن فعالیت بدنی. اگرچه تغییرات سبک زندگی مشابه برنامه غذایی و فعالیت بدنی می تواند بر فشار خون تاثیر بگذارد و به کاهش آن یاری کند، اما برای بیشتر بچه های مبتلا به فشار خون، درمان های بالینی ضروری خواهد بود.
فشار خون بالا در بچه ها
فشار خون بالا در بچه ها کمتر از 10 سال معمولا به وسیله بیماری های دیگری ایجاد شده است از جمله اضافه وزن، رژیم غذایی فقیر و عدم تحرک بدنی. فشار خون بالا در بچه ها نیز می تواند به همان دلایلی که در بزرگسالان به وجود می آید، ایجاد گردد.تغییر در شیوه زندگی، مانند یک رژیم غذایی سالم و ورزش بیشتر می تواند به کاهش فشار خون بالا در بچه ها یاری کند. اما، برای بعضی از بچه ها، ممکن است دارو لازم باشد.1
علائم فشار خون بالا در بچه ها
فشار خون بالا معمولاً علامتی ایجاد نمی نماید. با این حال، علائم و نشانه هایی وجود دارد که ممکن است نشان دهنده فشار خون بالا باشد. اگر فرزند شما هر یک از این علائم را دارد، باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.این علائم شامل موارد زیر است:
سردرد
تشنج
استفراغ
درد قفسه سینه
ضربان قلب سریع، تپش قلب
تنگی نفس.2
علل ایجاد فشار خون بالا در بچه ها
فشار خون بالا در بچه ها کوچکتر اغلب مربوط به سایر شرایط سلامتی مانند نقص قلب، بیماری کلیوی، شرایط ژنتیکی یا اختلالات هورمونی است. بچه ها بزرگتر به ویژه آن هایی که اضافه وزن دارند، ممکن است دارای فشار خون اولیه باشند که این نوع فشار خون، خود به خودی و بدون وجود شرایط اساسی اتفاق می افتد.فشار خون اولیه
فشار خون اولیه به طور خود به خودی و بدون اینکه علت معینی داشته باشد، اتفاق می افتد. این نوع فشار خون بالا بیشتر در بچه ها بزرگتر، عموماً در سن 6 سال و بالاتر رخ می دهد. عوامل خطر ایجاد فشار خون بالا شامل موارد زیر است:اضافه وزن یا چاقی
سابقه خانوادگی فشار خون بالا
ابتلا به دیابت نوع 2 یا قند خون ناشتا
کلسترول بالا
خوردن نمک زیاد
سابقه قرار گیری در معرض دود دخانیات
بی تحرکی
نکته
عوامل خطر برای فشار خون بالا بستگی به شرایط سلامتی، ژنتیک و عوامل سبک زندگی فرزند شما دارد.فشار خون ثانویه
فشار خون ثانویه به علت بیماری های دیگری ایجاد می گردد. این نوع از فشار خون، در بچه ها خردسال شایع تر است. سایر دلایل فشار خون بالا شامل موارد زیر است:بیماری مزمن کلیوی
بیماری کلیوی پلی کیستیک
مسائل قلبی مانند باریک شدن شدید (انسداد) آئورت
اختلالات آدرنال
پرکاری تیروئید
فئوکروموسیتوم (یک تومور نادر در غده فوق کلیوی است)
تنگی عروق کلیوی
اختلالات خواب، به خصوص آپنه انسدادی خواب.2
عوارض فشار خون بالا در بچه ها
در بچه ها مبتلا به فشار خون بالا، احتمال تداوم این بیماری تا دوران بزرگسالی و ابتلا به فشار خون بالای بزرگسالی با وجود اقدامات درمانی وجود دارد.یکی از شایع ترین عوارض فشار خون بالا در بچه ها، ابتلا به آپنه خواب است، شرایطی که در آن تنفس طبیعی کودک در خواب دچار اختلال می گردد، خروپف می نماید و گاهی از تنگی نفس در خواب می پرد.
پس ضروری است به شرایط نفس کشیدن کودکتان در خواب نیز توجه کنید. بچه های که اختلالات تنفسی در خواب مانند آپنه خواب برای آنها تشخیص داده می گردد، معمولا مبتلا به مشکل فشار خون نیز هستند، مخصوصا آن دسته از بچه ها که چاق می باشند.
اگر این فشار خون بالا تا دوران بزرگسالی ادامه یابد (اتفاقی که گفتیم معمولا می افتد)، کودک شما در معرض ابتلا به بیماری های زیر خواهد بود:
- سکته
- حمله قلبی
- نارسایی قلبی
- بیماری کلیوی.3
نحوه تشخیص فشار خون بالا در بچه ها
آزمایش مربوط به فشار خون بدون درد می باشد. فشار خون با کاف بازویی و فشار سنج مقدار گیری می گردد. مقدار کاف با استفاده از دور بازوبند تغییر می نماید. فرزندتان یک فشار محکم در اطراف بازویش تا زمانی که کاف باد می گردد حس می نماید. شما به محض اتمام تست از فشار خون فرزندتان آگاه می شوید.مقدار فشار خون از دو عدد تشکیل شده است. عدد اول یا بالایی، فشار در شریان ها فرزندتان در زمان ضربان قلب او را نشان می دهد (فشار سیستولیک). عدد دوم، یا پایینی، فشار در شریان ها فرزندتان بین دو ضربان را نشان می دهد (فشار دیاستولیک).
فشار خون طبیعی در بچه ها بسته به سن، جنس و قد فرق دارد . بنابراین آنچه که برای یک پسر 4 ساله فشار خون بالا تلقی می گردد ممکن است برای یک دختر 10 ساله طبیعی باشد. پزشک فرزندتان به شما طبیعی یا غیر طبیعی بودن فشار خون او را به شما گرارش خواهد داد.
فشار خون بالا فرزندتان تنها با یک بار مقدار گیری فشار خون تشخیص داده نمی گردد. برای تشخیص فشار خون بالا در بچه ها حداقل باید سه بار فشار خون مقدار گیری گردد تا نشان دهد که فشار خون فرزندتان بالاتر از حد طبیعی است یا خیر. ممکن است در طول یک بار ویزیت، فشار خون فرزندتان چندین بار برای دقت مقدار گیری گردد.
اگر فشار خون فرزندتان بالاتر از حد طبیعی بود، باید هر شش ماه پس از تشخیص فشار خون بالا آنالیز گردد. اگر برای فرزندتان فشار خون بالا تشخیص داده شد، پزشک او آزمایش های زیر را درخواست می دهد تا چک کند که آیا بیماری های دیگری باعث این فشار خون بالا شده اند یا خیر؟
- آزمایش خون برای آنالیز قند خون، عملکرد کلیه و سلول های خون
- آزمایش نمونه ادرار
- اکو کاردیوگرافی، تست آنالیز جریان خون قلب فرزندتان (اگر پزشک مشکوک به یک مشکل قلبی ساختاری باشد که گمان می نماید باعث فشار خون بالا سده است)
- سونوگرافی از کلیه ها
اگر پزشک فرزندتان با تشخیص فشار خون مشکل داشت، یا خواست که فشار خون فرزندتان را آنالیز کند، ممکن است نظارت سرپایی را توصیه کند. در نظارت سرپایی، به کودک شما یک دستگاه وصل می گردد که فشار خون او را در طول روز مقدار گیری می نماید.
هنوز اثبات نشده است که نظارت سرپایی به درمان و تشخیص فشار خون بالا در بچه ها یاری می نماید یا خیر؟ با این حال، نظارت سرپایی به خصوص در مواردی که کودک به طور معمول در مطب کاملا عصبی است، مفید است چرا که ممکن است فشار خون روپوش سفید داشته باشند (فشار خون کاذب).1
درمان فشار خون بالا در بچه ها
تحقیقات در خصوص یافتن مؤثرین روش برای درمان فشار خون بالا در بچه ها هنوز ادامه دارد. به طور عمومی، درمان فشار خون بالا در بچه ها با درمانی که برای بزرگسالان به کار می رود تفاوتی ندارد. در همکاری نزدیک با پزشک کودک خود باید یک برنامه درمانی تهیه کنید که برای شرایط کودک شما مناسب باشد. بعضی از توصیه های عمومی در این زمینه عبارتند از:پیروی از رژیم غذایی برای متوقف کردن فشار خون بالا
برنامه غذایی با رویکرد قطع فشار خون بالا در بچه ها شامل استفاده کمتر از غذاهای چرب و غذاهای حاوی چربی های اشباع شده و بعلاوه مصرف بیشتر میوه ها و سبزیجات تازه و غلات کامل می گردد. کاهش مصرف نمک نیز به پایین آمدن فشار خون کودک یاری می نماید. متخصص تغذیه به شما و کودک شما یاری خواهد نمود بدون این که مانع مصرف غذاهای مورد علاقه و طعم های عالی آنها گردد به این اهداف دست یابید.وزن کودک خود را تحت نظر داشته باشیداضافه وزن احتمال ابتلا به فشار خون بالا را افزایش می دهد. پیروی از یک رژیم غذایی مناسب برای توقف فشار خون بالا و ورزش کردن منظم به کاهش وزن کودک یاری می نمایند. از پزشک کودک خود بخواهید که اهداف کاهش وزن را برای شما معین کند. بعلاوه پزشک کودک شما می تواند شما را به یک پزشک دیگر ارجاع دهید که برنامه غذایی مناسب برای کاهش وزن به فرزند شما بدهد.
مصرف دارو
اگر فشار خون کودک شما خیلی بالا است و تغییرات ایجاد شده در سبک زندگی در درمان آن مؤثر واقع نمی شوند ممکن است پزشک برای او داروهایی تجویز نماید. ممکن است معین داروهای مناسب که به کنترل فشار خون کودک یاری نموده و کمترین عوارض جانبی را هم داشته باشند طول بکشد. بعضی داروهای مورد استفاده برای درمان فشار خون بالا عبارتند از:داروهای ادرارآور برای کاهش اندازه مایعات در خون با یاری به بدن در دفع سدیم اضافی
بازدارنده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین، مسدودنماینده های بتا و مسدودنماینده های کانال کلسیم که از سفت شدن عروق خونی جلوگیری می نمایند.
مسدودنماینده های بتا که از فراوری هورمون آدرنالین در بدن جلوگیری می نمایند. آدرنالین هورمون استرس است و باعث می گردد که ضربان قلب سخت تر و تندتر گردد. بعلاوه باعث سفت شدن عروق خونی می شد. همه این موارد باعث افزایش فشار خون می شوند.4
پینوشتها
1.www.drhendesi.com
2.www.echocardiography.ir
3.www.beytoote.com
4.www.drgalb.ir
منبع: راسخون