در این موارد مردان می توانند به زنان اجازه کار ندهند

به گزارش وبلاگ نشر، فکر می کنید قانون درباره منع اشتغال زن به وسیله شوهر چه نظری دارد؟ آزادی انتخاب شغل و عدم اجبار افراد به انتخاب یا دست کشیدن از شغلی خاص، ازجمله مواردی است که قانون اساسی کشور به آن تأکید نموده است اما آیا همیشه می توان به این قانون استناد کرد؟

در این موارد مردان می توانند به زنان اجازه کار ندهند

نباید هیچ تبعیضی میان زنان و مردان در عرصه اشتغال وجود داشته باشد و قاعدتا نمی توان کسی را از اشتغال به کار دلخواه خود، البته به شرطی که خلاف شرع و مصالح عمومی نباشد، منع کرد. ماده 6 قانون کار نیز مجددا این موضوع را خاطرنشان نموده است. قاعدتا این موضوع در مورد زنان نیز صادق است اما درمورد زنان متأهل به علت اهمیتی که مفهوم خانواده در کشور ما دارد، مقرره خاصی در مورد اشتغال شان وجود دارد. در این مطلب از وبلاگ نشر به موضوع منع اشتغال زن به وسیله شوهر می پردازیم.

ماده 1117 قانون مدنی، پیش بینی نموده که در برخی موارد خاص، مرد می تواند همسر خود را از اشتغال منع کند. در این ماده آمده: شوهر می تواند زن خود را از حرفه یا صنعتی که منافی مصالح خانوادگی یا حیثیات خود یا زن باشد منع کند. به موجب این ماده، مرد تنها در سه فرض می تواند از اشتغال همسر خود جلوگیری کند: اگر شغل زن منافی مصالح خانوادگی باشد، اگر شغل زن منافی حیثیت مرد باشد، اگر شغل زن منافی حیثیت خود او باشد.

موارد منع اشتغال زن به وسیله شوهر

تشخیص این موضوع که شغلی منافی مصلحت خانواده، مرد یا زن است کاملا به عرف بستگی دارد. ممکن است از خانواده ای به خانواده دیگر متفاوت باشد. به همین علت ممکن است شغلی که برای یک خانواده یا یک همسر، مخالف شئونات تلقی می گردد، برای خانواده یا همسری دیگر این گونه نباشد. بنابراین تشخیص این موضوع، مورد به مورد به عهده قاضی است.

از طرف دیگر، به نظر می رسد خلاف مصلحت خانواده بودن با مخالف حیثیت بودن فرق دارد. بدین معنا که ممکن است شغلی به مصلحت خانواده نباشد، درحالی که آن شغل لزوما خلاف حیثیت تلقی نمی گردد. منظور از مخالف حیثیت بودن تا حدی از نظر عرف معین است. مشاغلی که عرف یا شرع آنها را تأیید ننموده و برای یک زن مناسب نمی داند یا مشاغلی که مستلزم انجام حرام یا فعلی غیرقانونی است، می تواند در زمره مشاغل مخالف با حیثیت قرار بگیرد. اگر به موضوعاتی پیرامون حقوق خانواده علاقه دارید، به مطلب این حق برای زن یک امتیاز قانونی است مراجعه کنید.

اما ممکن است گاهی اوقات شغلی مخالف حیثیت نباشد، ولی به علت شرایطی که دارد، برای خانواده مضر تلقی شده و به مصلحت آن نباشد. مانند مشاغلی که ساعات کاری غیرمعمول دارند یا مشاغلی که مستلزم دوری زن برای مدت های طولانی از خانواده می گردد. در این موارد هرچند ممکن است شغل زن طبق تعاریف ارائه شده مخالف شئونات و حیثیت خانواده یا زن و مرد نباشد، ولی به علت این که با شرایط خود کیان خانواده را بر هم می زند، ممکن است به مصلحت خانواده نباشد و درنتیجه از اشتغال به آن جلوگیری گردد.

همان گونه که از مفاد ماده مذکور و نیز توضیحاتی که در مقدمه مطرح شد بر می آید، مرد به طور قانونی نمی تواند همسر خود را به طور کلی از اشتغال منع کند و به او اجازه کار کردن ندهد. بلکه تنها می تواند با مراجعه به مراجع قانونی، زن را از شغل خاصی که منافی مصلحت خانواده یا حیثیت زوجین است منع کند.

پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی مطلب آیا می توان زن را مجبور به تمکین کرد؟ را مطالعه کنید.

منبع: پیام دلتا

به "در این موارد مردان می توانند به زنان اجازه کار ندهند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "در این موارد مردان می توانند به زنان اجازه کار ندهند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید